2010. júl. 10.

Büszkeség és balítélet





Pride and prejudice

Nehéz dolgom van,mikor arról kell nyilatkozzam,hogy melyik verzió a jobb,találóbb,alkalmasabb és érdemesebb Jane Austen talán legismertebb és legkedveltebb regényének.Személy szerint mindkettőt szeretem,és úgy gondolom,hogy egyik verzió ellen sem merülhet fel komolyabb kifogás,mert a legtöbb szerepet érzésem szerint jól játszották el.
Az teljesen nyilvánvaló,hogy az 1995-ös hatrészes sorozat sokkal hűebben követi a történet minden szegmensét,erre a 2005-ös filmnek nem lehetett lehetősége,egy filmnek meghatározott időkerete van.Azt a fajta szellemiséget és hangulatot,amit az olvasó megszokott az Austen regényeknél,mindkét film hűen tükrözi.
Elizabeth Bennet:
Jennifer Ehle vs.Keira Knightley

A főszereplő tulajdonképpen.Az ő karakterén bukik az egész film,ha rosszul van eljátszva,de ettől nem kell tartani.Ugyan megjelenésre kétségkívül Jennifer hűebb mása Lizzynek,hiszen a könyv szerint ő kicsitdúsabb idomokkal rendelkezik,noha persze nem kövér,és Keira pedig híres anorexiás problémáiról.Ennek ellenére más indok nem merülhet fel ellene sem,az enyhén ironikus,Lizzys mosolyt,a kissé pajkos,de okos fényt a szemében mindketten hitelesen mutatták,és alapjában véve az egész szerepet megfelelően formálták.
Jane Bennet:

Rosamund talán mai szemmel nézve kicsit szebb,mint Susannah,de lehet,hogy ez csak az én véleményem.Jane jóságát,tisztaságát,kiváló erkölcsös jellemét és tartását úgy vélem sikerült eltalálni.
William Darcy:

Itt már van némileges elhúzás,Colin Firth számomra az igazi Mr.Darcy,az egész megjelenése,a ragyogó szemei egyszerűen mintha éppen erre a szerepre lett volna szánva.Ugyanakkor M.Macfadyen is jól játszotta a szerepét,nem akarom lebecsülni semmiképpen,Mr.Darcy megjelenését illetően is minden körülménynek-úgy mint magasság,büszke tartás,testalak-megfelelt,csak éppen C.Firth primus inter pares.
Mr.Bingley:

Ami az ő személyét illeti,úgy hiszem mindkét filmben elvarázsolódtunk a kedves,mosolygós,pozitív személyiségétől,bármelyikünk elfogadna egy ilyen férfit.
Ami Mrs.Bennetet illeti,nos...kiválóan el lett találva úgyszintén,az idegeskedése,a rikácsoló hangja,a buta arckifejezése és hangoskodása..
Georgiana Darcy,Mr.Bennet karaktere is hasonlít a két adaptációban,egyformán jól,megjegyzem.
Mr.Wickham:
Az 1995-ösben ugye többször mutatkozik,hiszen ott a történetből sokkal többet tudunk meg,és a behízelgő modora nagyon is jól lejön.Ugyan korántsem tűnik olyan megnyerő külsejűnek,mint a 2005-ösben.
Lydia Bennet szeleburdi,meggondolatlan,buta és illetlen természete is megnyilvánul mindkettőben,az ugribugri bakfis talán hitelesebb az 1995ösben,talán csak amiatt,mert többször lehetetleníti el magát.
Mr.Collins:
az ő karaktere mindenkit megmosolyogtat,hiszen olyan idétlen megjelenésű,ugyanazt szajkózza,"tetszetős kis bókokat eszel ki a hölgyek számára".Biztosíthatok mindenkit arról,hogy mindkét verzióban egyformán idétlen a karakter,keresve sem lehetett volna ezen színészeknél alkalmasabbakat találni.
Lady Catherine de Bourgh mindkét filmben olyan,mint egy hárpia,éppoly fensőségességgel rendelkezik és mindent tudni akaró,idegesítő természettel.
Mary az 1995-ösben igazán jelentéktelennek tűnik,tényleg csúnya szegény,a 2005ösben annyira talán nem.
Charlotte Lucas épp fordítva:a 2005ösben nagyon is illik Mr.Collinshoz kissé ügyefogyott alakjával,az 1995ösben viszont egyértelműen nem csúnya,és elüt tőle.
Ami még elüt,hogy Maria Lucas nem szerepelt a 2005ösben,és Mr.és Mrs.Hurstre sem emlékszem.
Fitzwilliam ezredes az 1995ös változatban egy egész fess fiatalember,a 2005ösben inkább aranyos,mint fess.
Mindent egybevetve egyikről sincs rossz véleményem,sőt,nekem mindkettő tetszik,mint leírtam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése