2010. júl. 4.

Emma




Jane Austen:Emma-film


A két adaptáció tekintetében vannak különbségek,van,ami jelentős is.
Emma
Gwyneth Paltrow vs. Kate Beckinsale
Gwyneth számomra sokkal jobb Emma,valahogy ha Emma Woodhouse-ra kell gondoljak,sokkal inkább ő jutna eszembe,mint Kate.Az arcmimikája,gesztusai,ahogy megjeleníti a szerepet,mind kifejezőbbek,mint Kate-é.
Mr.Knightley karaktere mindkét filmben kiválóan el van találva,hasonlóan is játssza a két színész,hasonlóan nem vagyok oda tőlük,mikor meglátom őket,de hát ez van.Bár a Gwyneth-es Emmában kicsit csibészes a mosolya.
Mrs.Elton és Ms.Bates viszont mindkét filmben egyforma,előbbi a szokásos nagyzoló,idegesítő,sipákoló nem túl szép asszony,utóbbi pedig az unalmas és idegesítő vénlány.
Frank Churchill,nos,az ő személye eltérő a két filmben,a Kate-esben jobban lejön a flörtölős,átgázolós jellem,mint a Gwynethesben,talán kicsit austeniasabb is a megjelenése,mint Ewan McGregornak.
Jane Fairfax szintén hasonló mindkét filmben.
Mr Woodhouse enyhe "van némi baja" tulajdonsága a Kate-esben jobban kirajzolódik,pl a végén mikor Emma és Mr.Knightley eléjejárulnak,hogy adja áldását házasságukra,és Emma csellel győzi meg,mondván,hogy nem lenne-e jó,ha Mr.Knightley itt lenne velünk esténként,mivel tyúktolvajok járkálnak a környéken.
A történet bonyolításában is vannak különbségek,a Gwynethes végetér ott,hogy Mr.Knightley megkérte Emma kezét,a Kate-esben a Mr.Knightley-féle mulatság is meg van jelenítve.És az apróbb dolgok,Frank Churchill dühe a kerti mulatság előtt,stb.
Lényegét tekintve,nekem mindkettő tetszik,talán a Gwynethes emelkedettebb,de a Kate-es szöveghűbb.Emmát,mint filmet illetően talán döntő körülmény,hogy ki játssza Emmát,és nálam e tekintetben ugye a Gwynethes nyert,de ettől eltekintve mindkettő jó film.Bárcsak a Mansfield Parkról lenne ilyen vélemény:D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése